فهرست مطالب

خون - سال چهارم شماره 5 (پیاپی 17، زمستان 1386)

فصلنامه خون
سال چهارم شماره 5 (پیاپی 17، زمستان 1386)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • وحید یوسفی نژاد، نادر اسماعیل نسب، معصومه عرب زاده، معصومه سوری، مریم کشوری، ابراهیم سلطانیان صفحه 303
    سابقه و هدف آگاهی هر چند کلی درخصوص بیماری های ایدز و هپاتیت، در اهداکنندگان خون بعد مهمی را به خود اختصاص می دهد(چرا که در صورت عدم آگاهی در زمینه راه های ابتلا و انتقال این بیماری ها و در صورت ابتلای فرد به بیماری، اقدام به اهدای خون خصوصا در دوره پنجره می تواند سبب انتقال بیماری و پایین آوردن میزان سلامت خون های اهدایی گردد). لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مراجعین اهدای خون در زمینه بیماری های ایدز و هپاتیت، راه های انتقال و پیشگیری آن ها در سازمان انتقال خون سنندج، قبل و بعد از آموزش انجام شد.
    مواد وروش ها این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی به صورت قبل و بعد بود. حجم نمونه 200 نفر بود که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 86/0 تایید شد. روایی پرسشنامه نیز توسط دو نفر متخصص عفونی و مشاور علمی طرح تایید گردید. اهداکنندگان، پرسشنامه طرح را در دو مرحله قبل و بعد از آموزش تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری کای دو(Chi-square) و paired t test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها از جامعه مورد مطالعه 5/82% مرد و 93% ساکن شهر بودند. از نظر وضعیت تحصیلی 6/6% بی سواد، 7/68% دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم و 8/24% دارای تحصیلات بالای دیپلم بودند. از نظر وضعیت اهدای خون 6/28% اهداکننده بار اول، 6/24% اهداکننده با سابقه و 7/46% اهداکننده مستمر بودند. بین میزان آگاهی کلی، عملکرد کلی و نگرش کلی در زمینه ایدز و هپاتیت در قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری گسترش آموزش به تمامی اهداکنندگان می تواند سبب ارتقای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد اهداکنندگان شود. نکته مهم تلاش در بر طرف نمودن باورهای غلط در زمینه راه های انتقال و ارتباط با بیمار مبتلا است. هم چنین نیاز به بهره گیری بیشتر از رسانه ها خصوصا رادیو و تلویزیون جهت ارتقای آگاهی و عملکرد اهداکنندگان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ایدز، هپاتیت، اهداکنندگان خون، ایران
  • فاطمه سادات مدویانی، سعید صارمی، محمد رفیعی صفحه 313
    سابقه و هدف بیماران تالاسمی ماژور و هموفیلی به دلیل دریافت طولانی مدت خون و فرآورده های خونی، در معرض خطر بیماری های عفونی نظیر هپاتیت و ایدز هستند. فراوانی بالایی از آلودگی های ویروسی در این بیماران در سراسر جهان گزارش شده است. در این مطالعه شیوع عفونت های هپاتیت B، C و HIV به همراه فاکتورهای خطر مرتبط در بیماران هموفیلی و تالاسمی استان مرکزی در سال 1383 بررسی شده است.
    مواد وروش ها در این مطالعه توصیفی 68 نفر از بیماران هموفیلی و 97 نفر از بیماران تالاسمی سرشماری شدند. اطلاعات مورد نیاز به صورت پرسشنامه ای جمع آوری شد و نمونه ها از نظر وجود HBcAb، HBsAb، HCVAb، HIVAb و HBsAg به روش الایزا بررسی شدند. نتایج مثبت HCVAb به روش RIBA تایید شدند. سپس نمونه های به دست آمده به تفکیک عوامل خطرساز و خصوصیات دموگرافیک بررسی و نتایج حاصله بر اساس آزمون کای دو(Chi-square)، دقیق فیشر(Fisher exact test)، t test ورگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها HBsAg و HIVAb در تمامی بیماران مطالعه منفی بود. شیوع HCVAb مثبت در بیماران تالاسمی 2/7% و در بیماران هموفیلی 7/36% با فاصله اطمینان 95% بود. هیچ یک از بیماران تالاسمی و هموفیلی که بعد از انجام طرح غربالگری اهداکنندگان، خون و فرآورده دریافت کرده بودند به هپاتیت C مبتلا نبودند. در بیماران تالاسمی، مثبت شدن HCVAb با میانگین سن، میانگین مدت زمان تزریق خون و میانگین تعداد واحدهای خون دریافتی ارتباط معنی دار داشت. سن بیماران تالاسمی با HBcAb مثبت ارتباط معنی دار داشت. در بیماران هموفیلی، مثبت بودن نشانگرهای HBsAb و HBcAb به ترتیب با مدت زمان استفاده از فاکتورهای انعقادی و سن بیماران ارتباط معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری در این مطالعه شیوع هپاتیت B و HIV صفر بود. هپاتیت C در این بیماران، به خصوص در بیماران هموفیلی شیوع بیشتری داشت و تمامی موارد مثبت آن مربوط به قبل از سال 1375 بود. استفاده از روش های نوین و حساس تر آزمایشگاهی و استفاده از فاکتورهای انعقادی ویروس زدایی شده راه حل کاهش آلودگی ویروسی در این بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، تالاسمی، هموفیلی، هپاتیت B، هپاتیت C، HIV
  • جهانگیر عبدی، حمیدرضا معظمی گودرزی صفحه 323
    سابقه و هدف علیرغم منفی بودن شاخص HBsAg در میان اهداکنندگان با استفاده از کیت های رایج الایزا، مواردی از وجود HBcAb در غیاب HBsAg وجود دارند که به عنوان موارد پرخطر از لحاظ انتقال عفونت هپاتیت B مطرح شده اند. این مطالعه به منظور تعیین شیوع HBcAb در میان اهداکنندگان بار اولی که جهت اهدای خون به پایگاه های خرم آباد و بروجرود مراجعه نموده و HBsAg منفی بوده اند انجام شده است.
    مواد وروش ها نوع مطالعه توصیفی مقطعی بود. به روش سرشماری 1000 نفر اهداکننده بار اول که در طی سال 82 به پایگاه های خرم آباد و بروجرد مراجعه نموده و از لحاظ شاخص HBsAg، منفی بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از ورود اطلاعات مربوط به سن، جنس، شغل، سابقه رفتارهای پرخطر و سابقه تزریق خون در پرسشنامه ها بر روی تمامی آن ها آزمایش های HBcAb (total)، HBcAbIgM و HBsAb انجام شد. پس از جمع آوری نتایج این آزمایش ها، میزان شیوع HBcAb در میان این افراد تعیین گردید.
    یافته ها این مطالعه نشان داد که از میان 1000 نفر اهداکننده HBsAg منفی، 48 نفر(8/4 درصد با فاصله اطمینان 17/6-43/3) شاخص HBcAb مثبت داشتند که 27 نفر(7/2% با فاصله اطمینان 68/3-71/1) دارای آزمایش مثبت HBcAb (total) بودند، 3 نفر HBcAb(IgM) مثبت بودند. در 18 نفر HBsAb و HBcAb هم زمان و در 53 نفر HBsAb به تنهایی مثبت شد.
    نتیجه گیری با انجام این مطالعه مشخص شد اهداکنندگان بار اولی که از لحاظ شاخص سرولوژیک HBsAg منفی هستند در صورتی که صرفا علیه HBcAb واکنش سرولوژیک مثبت نشان دهند، از آن جایی که می توانند به عنوان عوامل خطرساز انتقال HBV از راه انتقال خون تلقی شوند، با انجام این آزمایش شناسایی خواهند شد. ضمن این که یکی از احتمالاتی که در مورد این دسته از اهداکنندگان مطرح می شود فاز پنجره آنتی ژن مرکزی ویروس (viral core antigen window period) است، اما در صورتی که واکنش فوق را به همراه HBsAb نشان دهند علیه ویروس مصونیت داشته تهدیدی در انتقال خون محسوب نمی شوند. بر همین اساس انجام بررسی های اپیدمیولوژیک وسیع تر در هر جامعه و اطلاع از این احتمال نهفته می تواند در سیاست گذاری های سلامت خون مؤثر باشند.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان خون، هپاتیت B، ایران
  • فریبرز منصور قناعی، محمد صادق فلاح، ریحانه جعفر شاد، فرحناز جوکار، افشین سالاری، رامین طواف زاده، محمود خوش سرور صفحه 331
    سابقه و هدف هر سال میلیون ها انسان با تزریق خون و فرآورده های خونی از کام مرگ نجات می یابند. خون به عنوان ماده حیات بخش و قابل اهدا، گاه عامل ابتلا به بیماری های صعب العلاج یا غیر قابل درمان است که در این امر عوامل خطر بسیاری دخیل هستند. این مطالعه به منظور بررسی شیوع هپاتیت B و C و فراوانی عوامل خطر شناخته شده آنان در میان اهداکنندگان خون استان گیلان انجام شده است.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. پرونده 221508 اهداکننده خون مراجعه کننده به مرکز انتقال خون گیلان طی سال های 76 تا 81 بررسی شد. بر اساس آزمایش های اولیه سازمان بررسی میزان آلودگی به هپاتیت (HBsAg)B و هپاتیت (Anti-HCVAb)C به روش الایزا بر روی نمونه ها انجام شد. موارد مثبت هپاتیت B و C به ترتیب با روش های تاییدی نوترالیزاسیون و ریبا تحت آزمایش مجدد قرار گرفتند. عوامل خطر شناخته شده مانند سابقه جراحی، سابقه سوء مصرف دارویی و تزریق خون از پرونده افراد استخراج گردید و فراوانی هر یک از آنان توسط آزمون کای دو(Chi-square) و نرم افزار SPSS محاسبه شد.
    یافته ها یافته ها نشان داد که با روش الایزا 997 نفر HBsAg مثبت و 3603 نفر HCVAb مثبت بودند. پس از انجام آزمایش های تاییدی شیوع HBsAg، 45/0 درصد و شیوع HCVAb، 32/0 درصد به دست آمد. شیوع هر دو نوع هپاتیت در مردان بیشتر از زنان بود. شایع ترین عوامل خطر در هر دو گروه HBsAg مثبت و HCVAb مثبت، به ترتیب سابقه عمل جراحی و سابقه انجام کار دندانپزشکی در طی ده سال گذشته بود.
    نتیجه گیری چون همواره در یک اهداکننده امکان وجود چند عامل خطر می باشد، پیشنهاد می شود که پژوهش هایی جهت بررسی ارتباط یک عامل خاص به تنهایی و نه همراه با عوامل دیگر با شیوع این عفونت ها انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: اهدای خون، هپاتیت B، هپاتیت C، ایران
  • زهرا طاهری ازبرمی، شهاب نوری، فرحناز جوکار، ریحانه جعفرشاد، خدیجه حاجی کریمیان، صغری علی نژاد، غلامرضا عبدالله زاده استخری، فریبرز منصور قناعی صفحه 337
    سابقه و هدف امروزه طب انتقال خون به عنوان یک تخصص چند جانبه جایگاه خاصی در جامعه پیدا کرده است. اهدای خون، در عین حال که باعث تجدید حیات در گیرنده می شود، به دلیل احتمال خطر انتقال عفونت های قابل انتقال از طریق خون یکی از چالش های سرویس های مصرف کننده خون می باشد. بیماری های قابل انتقال از راه خون از اهمیت بالایی در مراکز انتقال خون سراسر دنیا برخوردارند. از آن جا که خون فقط از منابع انسانی تهیه می شود، توجه به شیوع این عفونت ها بسیار حایز اهمیت است زیرا از یک سو بیانگر سلامت خون های مصرفی و از سوی دیگر، بازتاب میزان شیوع بیماری در جامعه است.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع گذشته نگر مقطعی بود. به روش سرشماری کلیه اهداکنندگان داوطلب مراجعه کننده به پایگاه انتقال خون رشت(49820 نفر) طی سال های 82 تا 84 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات فردی اهداکنندگان و نتایج آزمایش های HBsAg، HCVAb و HIVAb آن ها از اطلاعات کامپیوتری استخراج شده بر اساس آزمایش های اولیه سازمان، تعیین عفونت هپاتیت B، C و HIV با روش الایزا انجام شد. در صورت مثبت شدن، آزمایش ها تکرار و سپس آزمایش تاییدی نهایی شامل نوترالیزاسیون، ریبا، بلات انجام شد. نتایج به دست آمده توسط آزمون آماری کای دو(Chi-square) و با کمک نرم افزار 5/11 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها از 49820 اهداکننده، پس از انجام آزمایش های تاییدی، 225 نفر مبتلا به یکی از عفونت های منتقله از طریق خون شامل هپاتیت B، هپاتیت C و HIV بودند. شیوع موارد HBsAg+، HCVAb+ و HIVAb با ضریب اطمینان 95% در میان کل داوطلبان به ترتیب 26/0 درصد، 18/0 درصد و 008/0 درصد بود. متوسط سن این افراد 5/35 سال بود. 3/69% این افراد از طریق واحدهای سیار و بیشترین درصد(3/77%) برای اولین بار خون اهدا نموده بودند.
    نتیجه گیری عفونت های قابل انتقال از طریق خون در میان اهداکنندگان فقط 4/0% شیوع داشتند، که این میزان بسیار کمتر از شیوع این بیماری ها در جامعه است. این امر بر اهمیت مصاحبه و شرح حال گیری، به عنوان روشی ساده، ارزان و مطمئن برای غربالگری اهداکنندگان دلالت دارد.
    کلیدواژگان: اهدای خون، ویروس های منتقله از طریق خون، هپاتیت B، HIV
  • عباسعلی پورآذر، زهره پسران صفحه 345
    سابقه و هدف اغلب موارد در بیماران منونوکلئوز عفونی Anti-i قابل تشخیص می باشد که از نوع IgM بوده، در حرارت ° C 4 تا ° C 22 واکنش می دهد و در تیتر بالا حتی در حرارت ° C 37 نیز واکنش می دهد. هدف این مطالعه بررسی میزان حساسیت آزمایش ها در جهت تعیین آنتی بادی از یک سو و تعیین میزان تغییرات خونی و شناسایی آنتی بادی Anti-i از سویی دیگر جهت شناخت بیماری منونوکلئوز عفونی از جنبه های هماتولوژی و سرولوژی می باشد.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. در این مطالعه از گلبول قرمز خون اسب(کیت مونوچک) و گلبول قرمز خون گوسفند(کیت پل بونل دیویدسون) جهت تعیین آنتی بادی هتروفیل و از خون بند ناف جنین از گروه خون O جهت تعیین آنتی بادی Anti-i استفاده گردید. بدین منظور سوسپانسیون های مختلفی جهت انجام آزمایش ها تهیه شد. به منظور بررسی های سرولوژیکی از روش های منواسپات، پل بونل دیویدسون و آگلوتیناسیون و جهت انجام بررسی های هماتولوژی از روش های دستی شمارش گلبول های سفید و روش شمارش افتراقی استفاده گردید.
    یافته ها مطالعه بر روی 90 بیمار مبتلا به منونوکلئوز عفونی انجام شد. در حدود 44% موارد تیتر آنتی بادی کمتر یا مساوی 40/1 بود که در مقایسه با نمونه کنترل(که حدود 6% می باشد) درصد بالایی را نشان داد. نتایج حاصل از آزماش پل بونل دیویدسون نشان دادن که عیار آنتی بادی بعد از جذب توسط خوکچه هندی در 34% از بیماران بیشتر یا مساوی 40/1 بود در صورتی که در نمونه کنترل در هیچ کدام از موارد عیار آنتی بادی کمتر یا مساوی 40/1 مشاهده نشد. بعد از جذب آنتی بادی ها توسط گلبول قرمز گاو در نمونه های مبتلایان به بیماری در 76% موارد عیار آنتی بادی صفر در صورتی که در نمونه های کنترل این میزان حدود 55% بود. با بررسی شمارش گلبول های سفید از بیمارانی که آزمایش پل بونل دیویدسون مثبت داشتند، افزایش بین cell/l 109×15 cell/l 109 × 14 در غالب موارد مشاهده گردید و بنابراین در سه دامنه سنی مورد آزمایش، تعداد گلبول های سفید افزایش قابل توجهی داشتند. در بررسی شمارش نسبی لنفوسیت ها لنفوسیتوز در سنین مختلف 50% و بررسی لنفوسیت های آتیپیک بالای 10% بود. بررسی در مورد Anti-i و Anti-I مؤید این مطلب بود که هیچ گونه آگلوتیناسیون در دمای ° C 4 و ° C 22 با استفاده از خون oi بند ناف و OI گلبول قرمز بالغین ملاحظه نمی گردد.
    نتیجه گیری نتایج حاصل از آزمایش های سرولوژیکی بیانگر هم خوانی در آزمایش های تشخیص افتراقی منواسپات و پل بونل دیویدسون بود. نتایج حاصل از بررسی هماتولوژیکی بر روی نمونه هایی که آزمایش پل بونل دیویدسون مثبت داشتند دال بر تغییرات خونی قابل توجهی از نظر تغییر میزان گلبول سفید، افزایش لنفوسیت ها و پیدایش لنفوسیت آتیپیک بود. با مجاور نمودن گلبول های قرمز بند ناف (cord cell) oi به تمام سرم های بیماران در درجه حرارت ° C 4 و ° C 22 و ° C 37 آگلوتیناسیون واضح و روشنی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: منونوکلئوز عفونی، آنتی بادی های هتروفیل، گلبول قرمز
  • محمدحسین رازی، علی اکبر پورفتح الله، مهناز آقایی پور، مهین نیکوگفتار صفحه 351
    سابقه و هدف گلبول های سفید خون یا لکوسیت ها در همه فرآورده های سلولی که به روش استاندارد تهیه می شود وجود دارند. مطالعات نشان داده است که گلبول های سفید می توانند باعث عوارض مضری بعد از انتقال خون شوند. واکنش های بالینی ممکن است در اثر زیر گروه های خاصی از گلبول های سفید به وجود آیند. فیلترهای کاهنده گلبول سفید می توانند باعث کاهش قابل ملاحظه تعداد گلبول های سفید و در پی آن عوارض احتمالی آن ها شوند. در این مطالعه، زیر گروه های مختلف گلبول های سفید در خون کامل، قبل و بعد از کاهش با فیلتر Prestorage، در سازمان انتقال خون ایران مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد وروش ها در این بررسی نوع مطالعه تجربی بود. خون کامل از اهداکنندگان داوطلب درون کیسه های مخصوص چهارتایی جمع آوری شد. واحدهای خون در همان روز نمونه گیری، فیلتر شده و نمونه خون جهت آزمایش قبل و بعد از فیلتراسیون تهیه شد. تعداد گلبول های سفید و زیر گروه های مختلف گلبول سفید، قبل و بعد از فیلتراسیون خون کامل با روش فلوسایتومتری با هم مقایسه گردیدند. گلبول های سفید با استفاده از آنتی بادی های منوکلونال اختصاصی CD13، CD19، CD3، CD45 و CD14 بررسی شدند. جهت تحلیل نتایج آزمون آماری کای دو(Chi-square) و نرم افزار آماری SPSS نسخه 10 استفاده شد. محاسبات آماری در ابتدا شامل سنجش و اندازه گیری آمار توصیفی و مرحله بعد شامل تجزیه و تحلیل آماری بود. برای مقایسه بین دو جفت داده از آزمون آماری paired t-test استفاده شد.
    یافته ها فیلتراسیون با این نوع فیلتر باعث کاهش 8/2 لگاریتم با انحراف معیار 35/0 گلبول های سفید به طور متوسط گردید. هم چنین فیلتراسیون یک سری تغییراتی را به طور نسبی در بعضی از زیر گروه های گلبول سفید به وجود آورد، به طوری که پلی مورفونوکلئرها(CD13+) و منوسیت ها(CD14+) بعد از فیلتراسیون به کل گلبول های سفید(CD45+) کاهش پیدا کرد، در صورتی که نسبت سلول های (CD3+) T و سلول های B (CD19+) قبل و بعد از فیلتراسیون تفاوت قابل ملاحظه ای نداشتند.
    نتیجه گیری نتایج تحقیق مشخص کرد که فیلتراسیون قبل از نگهداری(Prestorage) باعث تغییر نسبت زیر گروه های مختلف گلبول سفید بعد از فیلتراسیون می شود، که به نظر می رسد به سایز سلولی بستگی دارد. هم چنین فیلتراسیون در کاهش قابل ملاحظه گلبول های سفید موثر است.
    کلیدواژگان: فیلتراسیون، فلوسایتومتری، گلبول سفید
  • پروانه رنجبریان صفحه 363
    سابقه و هدف سلامت خون و کاهش خطر انتقال بیماری های عفونی از جمله هپاتیت B در دوره پنجره از طریق خون از اهمیت به سزایی برخوردار است. جهت استفاده از خون و فرآورده های خونی سالم، یکی از گزینه هایی که بر آن تاکید شده است، جمع آوری خون های اهدایی سالم از بین اهداکنندگانی است که در معرض خطر کمتری هستند.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. 8468 فرم ثبت نام اهداکنندگانی که از اول آذر ماه 1383 تا اول تیر ماه 1384 به پایگاه انتقال خون همدان مراجعه و خون اهدا کرده بودند بررسی و نتایج آزمایش HBsAg به روش الایزا بین اهداکنندگان بار اول و اهداکنندگان با سابقه و مستمر مقایسه شد. نتایج توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون کای دو(Chi-square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها از تعداد 8468 اهدا کننده، 2664(5/31 درصد) اهداکننده بار اول، 2864(8/33) اهدا کننده مستمر و 2940(7/34 درصد) اهدا کننده با سابقه بودند. از بین اهداکنندگان 7786(9/91 درصد) مرد و 682(1/8 درصد) زن بودند. بالاترین میزان HBsAg مثبت 40 نفر(5/1 درصد) مربوط به اهداکنندگان بار اول بود. مورد HBsAg مثبت در اهداکنندگان مستمر مشاهده نشد.
    نتیجه گیری احتمال ابتلای اهداکنندگان مستمر به عفونت های قابل انتقال از طریق تزریق خون به مراتب کمتر است چرا که آنان تحت آموزش های مداوم سازمان انتقال خون از اهمیت خون سالم به خوبی آگاه بوده و در هر بار اهدای خون تحت آزمایش های کامل غربالگری قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اهداکننده خون، هپاتیت B، الایزا
|
  • N. Esmeil Nasab, M. Arabzadeh, M. Soori, M. Keshvari, E. Soltanian Page 303
    Background and objectivesBlood donors awareness about AIDS and hepatitis is of importance. The aim of this research is to determine the level of awareness, study the attitude, and assess practices towards AIDS and hepatitis infections and their transmission and prevention modes among blood donors of Kurdistan Blood Transfusion Center before and after education programs. Materials and MethodsIn this quasi experimental study (before-after study design), simple random sampling was used and a sample size of 200 blood donors was selected. Reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha (a =0.86); its validity was approved by two infectious disease specialists and the scientific adviser of the study. The questionnaires were filled out before and after education programs. Data were analyzed with SPSS software and paired t tests. ResultsThe majority of donors were male (82.5%) and 93% were urban. 6.6% were illiterate, 68.7% diploma or lower, and 24.8% higher diploma. 28.6% were new donors, 24.6% experienced, and 46.7% repeat. There was a significant difference between general awareness, attitude and practices towards AIDS and hepatitis infection before and after educational intervention (p<0.05). ConclusionsThis study showed that promotion of education will improve the level of awareness, attitude and practices towards blood donors. The important point is the elimination of misconceptions about AIDS and hepatitis transmission modes in blood donors. More use of the media, particularly radio and TV, for awareness raising and practice improvement of blood donors seems imperative
  • F. Mahdaviani, S. Saremi, M. Rafiee Page 313
    Background and objectives Major thalassemic and hemophilic patients in regular need of blood and blood products are prone to risk of aquiring infections such as hepatitis and AIDS. High prevalence of such viral factors has been reported all over the world. In this study, the prevalence rates of hepatitis B, C, HIV and relevant factors were evaluated among hemophilic and thalassemic patients in Markazi province in the year 2004. Materials and Methods In this descriptive study, 68 hemophilic and 97 thalassemic patients were selected. The necessary information through questionnaires was gathered and the subjects were tested for markers of HIVAb, HBsAg, HBsAb, HBcAb, and HCVAb through the ELISA method. HCV positive cases were confirmed by RIBA method. The results were evaluated regarding risk factors and demographic characteristics. Results were analysed through chi-square, fisher exact, t-test and logestic regression in SPSS software. Results In all of the patients, HBsAg and HIVAb were negative. The prevalence rate of positive HCVAb was 7.2% in the thalassemic and 36.7% in the hemophilic patients. None of the thalassemic and hemophilic patients who had received blood and blood products after implementation of the screening program showed hepatitis C. In thalassemic patients, positive HCVAb showed significant correlation with the age, blood transfusion duration, and the number of administered blood units. In hemophilic patients, positive markers of HBsAb and HBcAb had significant correlation with consumption duration of coagulation factors and age average of patients. Conclusions In this study, prevalence rates of hepatitis B and HIV were zero. In these patients, the prevalence rate of hepatitis C was higher especially in hemophilic patients and all of the positive cases were attributed to the period before 1996. The use of advanced methods, more sensitive tests, and virally inactivated factor concentrates are the ways of viral infection reduction in these patients.
  • J. Abdi, H.R. Moazami Goodarzi Page 323
    Background and objectives This research was carried out to determine the prevalence of HBcAb among the HBsAg negative first-time blood donors who had referred to Khorramabad and Borujerd centers for blood donation. Materials and Methods This study was established on a descriptive cross-sectional basis in which HBsAg test (ELISA) was primarily performed on all of the donors having referred to Khorramabad and Borujerd blood centers; then, out of all those referred 1000 subjects, who were first-time and HBsAg negative, were selected for furthur investigation. The information concerning age, gender, job, blood transfusion, and HBV vaccine injection was included in the questionnaire of the study. HBcAb (total & IgM) and HBsAb tests were performed on the selected donors. Data were collected and finally the prevalence rate of HBcAb was determined. Results The results of the study showed that out of 1000 HBsAg-negative first-time blood donors, only 47 were HBcAb+, from which 27 were HBcAb (total)+, and 3 were HBcAb (IgM)+. 18 were both HBsAb+ and HBcAb+, and 53 were seropositive only for HBsAb. Conclusions It was demonstrated that the first-time blood donors who are seronegative for HBsAg marker will be easily identified through HBcAb test if they are in the so-called core window period of the virus. Meanwhile, this group of donors have been implicated as high-risk for transfusion-transmitted HBV infection. So, detecting this marker will remarkably reduce the chance of latent cases of HBV infection and help promote blood safety.
  • F. Mansour Ghanaei Fallah, R. Jafarshad, F. Joukar, A. Salari, R. Tavafzadeh, M. Khoshsrour Page 331
    Background and objectives Millions of lives are saved each year through blood transfusion. Although blood is a life-saving element, it can occassionally cause some severe diseases. This study was performed to assess the prevalence of hepatitis B and C virus infections and their known risk factors among Guilan blood donors from 1997 till 2002. Materials and Methods In this descriptive study, 221508 blood donors were referred to Guilan Blood Transfusion Center. ELISA test was performed for HBsAg and HCVAb detection. Positive cases of HBV and HCV were confirmed by neutralization and RIBA tests, respectively. Known risk factors including history of surgery, blood transfusion, and IV drug abuse were extracted from available medical documents for being evaluated. Results 997 patients were HBsAg positive and 3603 HCVAb positive. After performing confirmation tests, the prevalence rates of HBsAg and HCVAb were 0.45% and 0.32%, respectively; the rates of both were higher in males. The most common risk factors were in order history of surgery and the history of dental procedure in the past decade. Conclusions Due to several risk factors in blood donors, more studies are recommended in order to evaluate the correlation between prevalence of infections with one single risk factor as an independent variable without any factor intervening factors.
  • . Nouri, F. Joukar, R. Jafarshad, Kh. Haajikarimian, S. Alinejad, Gh. Abdollahzadeh Estakhari, F. Mansour Ghanaei Page 337
    Transfusion medicine has a particular role as a multipurpose specialty. The risk of transfusion transmitted diseases (TTDs) in blood transfusion is one of the challenges to centers where blood transfusion is practiced. Since blood is only prepared from human as the source material, attention to TTDs in blood donor population is of importance; their prevalence rates may indicate of blood safety and infection prevalence in society. Materials and Methods In this retrospective cross-sectional study, 49820 recruited blood donors in Guilan Blood Transfusion Center were examined with census method during 2003-2005. Data of donors including HBsAg, HCVAb, and HIVAb status were extracted from computed profile of primary ELISA screening test. Confirmation tests including neutralization, RIBA and Blot would be performed, if ELISA was positive. Results Among 49820 blood donors after confirmation tests, 225 showed TTDs including HBsAg+, HCVAb+, and HIVAb+. Overall prevalence rates of HBsAg+, HCVAb+, and HIVAb+ were 0.26%, 0.18%, and 0.008%, respectively. The average age of affected subjects was 35.5. 69.3% had donated at blood collection drives, and 77.3% were first-time blood donors. Conclusions TTD prevalence rate in blood donors was 0.4%, much lower than general population. It emphasizes the importance of interviewing and retrieving past medical records as an easy, inexpensive, and reliable screening method for TTDs prevention.
  • A.A. Pour Azar, Z. Pesaran Page 345
    Background and objectives In most of cases, Ig-M anti-I antibody is detectable in infectious mononucleosis patients both through agglutination in 4-22 ° C and in high titre of antibody at 37 ° C. Our objective in this study both to evaluate the sensitivity of some serological tests and detect anti-I antibodies in diagnosis of infectious mononucleosis. Materials and Methods In this descriptive study, red blood cells of horses and sheep were used to determine heterophil antibody; monocheck kit was used for the former and Paul-Bunnell Davidson kit for the latter. Fetal OI group from umbilical cord blood was also used to determine anti-I antibody. For this purpose, we prepared different suspensions for different laboratory examinations. For serological evaluations, monospot, Paul-Bunnell Davidson, and agglutination tests were performed; moreover, manual WBC counting was performed for hematological evaluations. Results 90 patients with infectious mononucleosis were included in this study. 44% of the patients had antibody titre of more than 1/40 that was significantly more than that of the 6% of the control group. The results of the Paul–Bunnell Davidson test showed that antibody absorbtion level was more than 1/40 in 34% of the patients. In the control group, none of the subjects had antibody titre of more than 1/40. The results of the absorption of antibodies by cow RBCs showed that in 76% of cases antibody titre was zero compared to 55% in the control group. WBC counting in the majority of the patients with positive Paul-Bunnell Davidson showed an increase up to (14-15)×109 cell/L. Lymphocytosis of more than 50% and atypical lymphocyte formation of more than 10% were also seen in the majority of these cases. Evaluation of the anti-I and anti-i antibodies showed no evidence of agglutination at the temperature of 4 ° C and 22 ° C using oi blood group of umbilical cord and OI blood group of mature red blood cells. Conclusions The results showed very good correlation between monospot and Paul-Bunnell Davidson test. Hematological results of positive Paul-Bunnel Davidson showed remarkable changes in WBC count, lymphocytosis, and atypical lymphocyte formation. With the exposure of oi cord blood RBC to patient's plasma showed no evidence of agglutination at the temperature of 4 ° C, 22 ° C, and 37 ° C.
  • M.H. Razi, A.A. Pourfathollah, M. Aghayeepour, M. Nikoo Goftar Page 351
    Background and objectives White blood cells (WBCs) are present in all cellular blood components which are prepared by standard techniques. Studies have shown that leucocytes can cause a variety of side effects after transfusion. Clinical reactions may be attributed to specific leucocyte subsets. Leukodepletion filters reduce leucocytes and some of their adverse effects. The aim of this study was to evaluate leucocyte subpopulations in whole blood prior and after Prestorage filter leukodepletion; it was performed in Iranian Blood Transfusion Organization. Materials and Methods In this experimental study, different leukocyte subpopulations in whole blood were identified and quantified before and after filtration in a blood collection system having integral whole blood filtration (Baxter Fenwal, USA) equipped with RZ 2000 (Asahi, Japan) filters. Leucocytes were analysed by flowcytometry with monoclonal antibodies specific for CD45, CD19, CD3, CD14 and CD13. Statistical analysis was performed through SPSS software. Results Leukodepletion by this type of filter reduced the leukocyte load by 2.8 log 10 on average. The proportion of PMNs (CD13+) and monocytes (CD14+) to total number of leucocytes (CD45+) significantly reduced, but that of CD3+ and CD19+ cells showed no considerable differences before and after filtration. Conclusions This type of filter caused difference in leucocyte subset distribution after filtration. It appears that these distributions were cell size dependent. Filtration also reduced the absolute number of WBCs significantly.